Historia

histmuokat2

Ennen ja Nyt

20. toukokuuta 1973 pala historiaa kirjoittautui ihmisten mieleen, tuolloin järjestetyn nimikilpailun seurauksena ypäjällä sijaitseva ravintola sai nimekseen Karrinpuomi. Ravintola oli avoinna joka päivä aamupäivästä yömyöhään. Tarjolla oli lounasta arkisin, lisäksi ruokaa sai listalta iltaan saakka. Ravintola toimi myös kyläläisten omien juhlien pitopaikkana. Henkilökuntaa oli tuolloin moninverroin nykyistä enemmän. Lounaalla kävijöitä riitti ja jono oli kuulemma monesti ulos asti.

Pitkään historiaan mahtuu myös monenlaista ravintolapäällikköä. Ensimmäisenä ravintolapäällikkönä toimi Päivi Jaakkola. Maailman menon muuttuessa ja tulostavoitteellisuuden näytellessä yhä suurempaa roolia, ensin 80-luvun lopulla lopetettiin ruoan valmistus ja myöhemmin 2000-luvulla aukioloaikoja supistettiin. Vuoteen 2012 mennessä ravintola oli auki enään 4 päivää viikossa ja silloinkin ainoastaan ilta-aikaan.

Ypäjän ratsastajat

Uudelleen virinnyt Ypäjän Ratsastajat pitivät järjestäymiskokouksen 19.12.1974 ravintola Karrinpuomissa. Puheenjohtajana toimi Martti Perho ja sihteerinä opistonjohtaja Väinö Jokinen. Kokouksessa seuran säännöt uusittiin sekä toimintalinjat vakiintuivat. Seuran henkiin herättämisen tavoitteena oli ratsastusopetuksen aloittaminen sekä kilpailujen järjestäminen. Myös kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Finnderbyissä Karrinpuomi illanviettopaikkana oli luontevin valinta. Ravintola tulikin ratsastajille tärkeäksi paikaksi ja on nykyään monen tarinan sekä muistelon tapahtumapaikkana. Ensimmäinen Finnderby on järjestetty vuonna 1973.

Kyltissä vaihtuu kirjaimet, puhekielessä Puomi on ja pysyy

Nimenmuutoksiltakaan ei Karrinpuomi ole säästynyt. 90-luvulla Restel muutti ravintolan nimeksi Polly’s bar. Silloin eivät kyllä herrat tainneet tietää, mitä tuli tehtyä. Ypäjältä jopa kulttuurilautakunta lähetti valituskirjelmiä Helsinkiin, jossa toivoivat keskusosuusliikkeen palauttavan kuntalaisten kaipaaman Karrinpuomi-nimen heti takaisin. Valituksista huolimatta Polly’s bar ”rumensi” Ypäjän katukuvaa lähes 10 vuoden ajan. Karrinpuomi nimi palautettiin 90-luvun lopussa hetkiseksi takaisin ja 2004 vuonna tehdyn suuren remontin jälkeen Restel ketjutti ravintolan Wanhaksi Mestariksi. Tämä viimeinen nimenmuutos kirvoitti mm. entisen ypäjäläisen Anna Perhon kirjoittamaan tapauksesta kolumnin. Ja vaikka kyltissä nimet ovat vaihtuneet, niin ihmisten puheissa Puomi on pysynyt Puomina, nyt jo yli 40 vuotta!

Uuden omistajan, Matti Honkosen, ohjaksissa ravintola on ollut 18.3.2013 alkaen. Matti taisi tehdä tuolloin vuoden ypäjäläisen kulttuuriteon, kun Karrinpuomin kyltit palautettiin takaisin katukuvaan.

puomi nostalgia 4

puomi nostalgia 2histmuokat4

%d bloggaajaa tykkää tästä: